حکم دست دادن با زنان در نظر آیت الله بروجردی
پاسخ فقهی آیت الله بروجردی درباره دست دادن با زنان
حکم حرمت دست دادن با زن اجنبیه، برای حفظ حرمت اشخاص، هرچند مسلمان نباشند، ساقط می شود
فرهنگ > دین و اندیشه - نوه آیت الله بروجردی در گفت وگو با پایگاه موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر به نکات جالبی درباره مشی فقهی و فرهنگی آیت الله بروجردی اشاره کرده است.
آیت الله سیدجوادعلوی طباطبائی با ذکر این مطلب که برخی به امام موسی صدر خرده می گرفتند که چرا در اروپا با خانم هایی که به سوی ایشان دست خود را دراز می کردند؛ دست می داد، گفت: آیت الله بروجردی هم بر این کار اشکال نمی گرفتند.
نوه مرحوم آیت الله بروجردی در مورد حکم دست دادن با زنان گفت: آقای بروجردی می فرمودند: «من تعجب می کنم که فقهای ما ادله نظر را حمل کردند به صورت ریبه؛ چرا در ادله لمس این انصراف را قائل نشدند». از این سخن روشن می شود که «دیدگاه آیت الله بروجردی نه فقط به دلیل مسئله هتک است، بلکه اساساً اشکال مبنایی در این خصوص دارد»
نوه آیت الله بروجردی اشاره می کند: یکی از محققان ایرانی که در مرکز اسلامی آلمان فعالیت می کرد، خدمت آیت الله بروجردی آمد و گفت: در آلمان زنان و مردان مختلفی که همه آنها مسلمان هم نیستند، به مرکز اسلامی ما می آیند و گاهی از اوقات برخی از این زنان دستشان را برای مصافحه به سوی ما دراز می کنند و ما نمی توانیم دست بدهیم. آنها نمی فهمند که چرا ما دست نمی دهیم و این مسئله موجب هتک آنها می شود و ما که می خواهیم جاذبه ایجاد کنیم، با این کار تنفر ایجاد می کنیم. آیت الله بروجردی گفتند: اگر شما احساس می کنید که دست ندادن شما باعث هتک حرمت زنان می شود، مانعی ندارد که دست بدهید. بعد فرمودند: حکم حرمت دست دادن با زن اجنبیه، برای حفظ حرمت اشخاص، هرچند مسلمان نباشند، ساقط می شود.
وی ادامه می دهد: همچنین شیخ محمد تقی قمی که در مصر فعالیت می کردند، خدمت آیت الله بروجردی آمدند و گفتند: «گاهی از اوقات برخی از سفارتخانه ها مثل سفارت هلند به مناسبت روز ملی شان، که همه سفرا و شخصیت های مختلف را دعوت می کنند، ما را هم به عنوان نماینده شما در مجلس تقریب دعوت می کنند. ما هم دسته گل می خریم و به سفارت می رویم. گاهی از اوقات سفیر می خواهد مثلاً سفیر آمریکا و همسرش را که همراه اوست معرفی کند. آنها هم دستشان را دراز می کنند که دست بدهند. ما چه کار کنیم؟ اگر دست ندهیم، موجب هتک آنها می شود». آیت الله بروجردی فرمودند: «اگر موجب هتک حرمت ایشان می شود، اشکالی ندارد؛ دست بدهید».
سیزده شوال سالروز رحلت مرجع عالیقدر جهان تشیع آیت الله سید حسین طباطبائی بروجردی استاینجا.